0

Les dades de la desigualtat

Les dones cobren de mitjana 5.252 euros menys que els homes. Aquesta és la preocupant dada que mostra l'estudi de l'Enquesta anual d'estructura salarial de l'INE. Així doncs, d'acord amb les dades les dones perceben de mitjana a Espanya 21.982 euros davant dels 26.934 que reben els homes. D'aquesta forma es genera una escletxa econòmica important. 

Les dones cobren un 20% menys que els homes a Espanya

La diferència en la taxa d'activitat, en mínims històrics

Les dones amb baixos ingressos, en situació crítica

Les dades es mantenen estables durant dues dècades

Les dones guanyen 51 cèntims per cada dòlar dels homes

Aquestes dades són importants perquè no únicament signifiquen una diferència en la quantitat, sinó que tenen conseqüències en la independència de  les dones i en el seu poder econòmic. 

L'atur s'ha situat en aquest any en els mínims històrics a Espanya. Mai s'havia registrat una taxa d'ocupació tan alta per als ciutadans espanyols. Tot i això, la bretxa de gènere pel que fa a la taxa d'activitat segueix sense baixar del 9% dels darrers mesos. El que és més preocupant, és que no hi ha una gran variació en aquesta taxa entre homes i dones tot i que hagi augmentat la quantitat de persones afiliades a la Seguretat Social. D'aquesta forma, en els últims quatre anys aquesta taxa sempre s'ha mogut entre l'11 i el 9% segons les dades de l'Enquesta de Població Activa de l'Institut Nacional d'Estadística. També s'ha de tindre en compte que hi ha moltes dones que fan tasques no remunerades o que desenvolupen activitat sense contracte.

 

L'estudi 'Noves dades sobre les diferències de gènere al mercat laboral' de l'Organització Internacional del Treball mostra que les bretxes laborals més petites es troben als països d'alts ingressos, on els homes tenen una taxa del 7,4% i les dones del 9,6%. Tot i això, a mesura que disminueix l'ingrés nacional, la bretxa laboral augmenta, igual que la bretxa entre dones i homes.

 

Aquests patrons resulten en bretxes laborals sorprenentment altes per a les dones al món en desenvolupament, assolint el 24,9% i el 17,4% en grups d'ingressos baixos i mitjans-baixos, respectivament. Per fer una comparació, les taxes corresponents per als homes són del 16,6% i l'11,0%, la qual cosa és alt, però significativament més baix que les taxes per a les dones.

 

En general, les estimacions indiquen les greus dificultats que enfronten les dones en buscar feina, especialment als països menys desenvolupats.

 

L'Organització Internacional del Treball, però, no creu que siguin les dades més rellevants, ja que tot i que la taxa d'atur és un indicador valuós per mesurar el mercat laboral, també és un indicador molt restrictiu. 

 

El mateix estudi de l'Organització Internacional del Treball mostra que a nivell mundial durant les darreres dues dècades les diferències de gènere a la bretxa laboral ha experimentat canvis mínims, mantenint sempre la mateixa tendència. En aquest període, les dades de desocupació entre els dos gèneres amb prou feines presenten diferències importants. Enmig de tot això, les variacions que va originar la pandèmia de COVID-19 va marcar clarament un punt d'inflexió per ambdós sexes. No obstant això, el comportament a llarg termini de la desigualtat de gènere a la bretxa de treball assenyala "un problema persistent", segons han remarcat des de l'OIT.

Segons les dades de l'Organització Internacional del Treball, durant el 2019, per cada dòlar que van ingressar els homes, les dones només van rebre 51 cèntims. A més a més, les dades de l'OIT mostren que en els països amb majors recursos aquesta diferència entre homes i dones té un impacte significatiu en les dades globals. No obstant això, és als països d'ingressos baixos i mitjans-baixos on la diferència salarial de gènere és més alta. Les dones guanyen només 33 cèntims i 29 cèntims per cada dòlar guanyat pels homes, respectivament. En canvi, en aquells països catalogats com d'ingressos alts i mitjans-alts, les dones obtenen 58 i 56 cèntims respectivament per cada dòlar que guanyen els homes.